Diş fırçalama alışkanlıklarımızdaki eksiklikler, yeterli fırçalamama, etkin temizlik yapamama, varolan kaplamalar, ortodontik teller, tükürük azlığı veyahut sistemik rahatsızlıklar...
PERİODONTOLOJİ
Diş fırçalama alışkanlıklarımızdaki eksiklikler, yeterli fırçalamama, etkin temizlik yapamama, varolan kaplamalar, ortodontik teller, tükürük azlığı veyahut sistemik rahatsızlıklar ve bunlar gibi birçok farklı etken, diş yüzeylerinde gıda birikimine, bu artıkların temizlenememesine ve bulunduğu alanda tükürük içindeki bileşenlerle çökelip sertleşmesine sebep olabilir. Temizlenmeyen gıdaların kokuşması aynı zamanda bakterileri de içerdiğinden, yalnızca dişlerimizi değil diş etlerimizi de etkiler. Bu artıkların sertleşmiş, taşlaşmış haline diş taşı diyoruz.
Diştaşları, Dişlerin diş etleri ile birleşim yerlerinin üzerinde gözle görebildiğimiz alanda da oluşabildikleri gibi, diş etlerinin altında yer alan Cepte göremediğimiz kısımlarda da meydana gelebilirler. Temizlenmeyen bu diştaşları hem diş etlerinde enfeksiyon, koku ve kanama ve ayrıca dişeti çekilmesi meydana getirir, hem de göremediğimiz derin ceplerdeki diştaşları daha derindeki kemiğe kadar enfeksiyonu ilerleterek kemik yıkımını başlatabilir. Bu yıkım, sebep olan etken ortadan kaldırılmadıkça devam eder.
Kanayan diş etlerine özel macun kullanmanız, gargara yapmanız ya da antibiyotik kullanıp enfeksiyonu azaltmaya çalışmanız sadece baskılamayla sorunu kısa dönem azaltır. Kanama, enfeksiyon, diş eti çekilmesi ya da kemik erimesine kadar uzanan bir tabloda etken ve bakteri ortadan kaldırılmadıkça, ağız hijyeni sağlanmadıkça tedavi sağlanamaz.
Erişkinlerde 6 aylık kontroller yalnızca diş sağlığınız için değil aynı zamanda diş eti sağlığı ve ağız hijyeni temeliniz için çok kritiktir.
Diş eti kanamam var, koku da var. Ne yapmam lazım?
Kanamanın olması orada istenmeyen bir durum var demektir. Önemli olan, bu durumun ne kadar ilerlediği ve ona göre nasıl bir tedavi uygulanarak ortadan kaldırılacağıdır.
Diş eti tedavileri diştaşı temizliği ile başlar. Düzenli diştaşı temizliği yaptıran bir hastada ileri diş eti rahatsızlıkları oluşma ihtimali düşüktür. Ancak diş eti rahatsızlıkları kalıtsal etkisi çok büyük olan rahatsızlıklardır. Ailenizde erken yaşta diş kaybı yaşayan bireyler varsa daha sık kontrole ihtiyacınız var demektir.
Diştaşı temizliği ile enfekte diş eti dağlığına kavuşturulamadınız durumlarda derin temizlik, kök yüzeyi işlemleri, enfekte diş.etinin cerrahisi veyahut kemiğin de yıkımıyla göründüğünde kemik ve diş etinin birlikte cerrahisi yapılabilir.
Sağlıklı bir ağız sağlıklı dişler ve diş etlerinden oluşur. İlk hedefimiz ağız temelini oluşturan kemikten başlayarak yukarıya doğru uzanan ve dişlerinizi içine alan bu sistemi tamamen sağlığına kavuşturmaktır.
|
|
|