Tek Diş Eksiğinde İmplant Kullanılmalı mı?
Implantlar, özellikle tek diş eksikliklerinde, eksik alana komşu dişlere dokunulmadan tedavi seçeneği sundukları için ilk tercihimizdir. Implant uygulanmadan eksik dişleri yerine koymak için, boş alana komşu dişlerin sağlıklı dahi olsalar kesilerek köprü ayağı olarak kullanılması mecburidir. Dolayısıyla, mümkün olan her diş eksiğinde öncelikli implant seçeneğini değerlendiririz.
Birkaç dişim eksik bu durumda da implant yapabilir misiniz?
Implant uygulaması için en önemli konu, implant yapılacak alandaki kemik hacmidir. Çene kemiği, içinde barındırdığı dişlerin çekimi sonrasında 3 boyutlu olarak hacim kaybına uğrar. Dolayısı ile, ister tek, ister çoklu isterse de tüm diş eksikliği vakalarında yeterli kemik desteğinin olması gerekmektedir. Kemik miktarını görüntüleyebilmek için genellikle tam çene filmleri ve 3 boyutlu tomografilerden yararlanarak, diş eksikliği olan alan değerlendirilerek implant uygulaması kararını veririz.
Dişlerim çekildi ancak 10 sene olmuştur hala implant yaptırma imkanım var mıdır?
Diş çekim alanlarında çekilen radyografi ve 3 boyutlu tomografiler yardımıyla bu alanlardaki kemik hacminin değerlendirilmesi sonucunda mevcut kemik miktarınızın görüntülenmesi ile cerrahımız implanta uygunluğa karar verebilir. Ancak diş kaybı sonrası, her geçen yıl kemik hacmi azalmaya devam ettiğinden, aralıklı kontroller ile implant uygulanabilirliğinin değerlendirilmesi esastır.
Ciddi bir dişeti problemi sonucu erken yaşımda tüm dişlerim çekildi.
Annem de erken yaşta damak protezi kullanıyordu şimdi ben de kullanıyorum.
Uzun zamandır dişlerimi çok ihmal ettim, biliyorum hiç sağlam dişim kalmadı.
Senelerdir damak protezi kullanıyorum ancak son zamanlarda alt protezim hiç yerinde durmaz oldu.
Tüm bu ifadeler gün içinde sıklıkla karşılaştığımız problemlerdir. Dişsiz hastalarımız için uzun senelerdir tam damak protezleri tedavi opsiyonu iken, günümüzde farklı implant tedavi planlamaları ile, hareketli protezlerden sabit implant üstü protezlere kadar tedavi imkanımız bulunmakta.
Yeterli kemik hacmi varlığında, hareketli protez kullanan hastalarımıza sabit implant üstü kaplamalar yaparak, çiğneme kuvvetini arttırmak, tat alma duyusunu yeniden hissettirmek ve en önemlisi hastalarımıza sabit kaplamalar yaparak onları kendi dişleriymiş gibi kabullendirmek ilk hedefimiz.
Ancak sabit protez yapabilmemiz için yeterli kemik desteği imkanımız yok ise, implant sayısını azaltarak, implant üstü hareketli protez planlamaları ile sadece damak protezi oynamasını engellemekle kalmıyor aynı zamanda çiğneme rahatlığı, vuruksuz kullanım konforu ve neredeyse sabit denilecek kadar hareketsiz bir damak protezi ile rahat bir kullanım sunabiliyoruz.